• 09.03.25, 15:10

Miks vorstid mikrolaineahjus lõhkevad?

Miks lähevad viinerid mikrolaineahjus äärtest katki?
© Shutterstock
  • © Shutterstock
Lõhkevate viinerite saladuse lahendamiseks tuleb mõista mikrolaineahju tööpõhimõtet. Ahju soojendav efekt tuleneb mikrolainekiirgusest, mis läbib paljusid aineid takistamatult ilma neid soojendamata, peegeldub tagasi metallilt ning neeldub vees ja vett sisaldavates ainetes. Kiirguse toimel hakkavad vee molekulid võnkuma sagedusega umbes 5 miljardit korda sekundis. Seda tehes molekulid n-ö hõõrduvad üksteise vastu, millega kaasneb soojuse eraldumine. Kuna enamikus toiduainetes leidub mingil määral vett, soojenebki toit üles.

Seotud lood

Lood
  • 14.05.24, 06:31
Miks me külmast väriseme?
Lood
  • 21.11.24, 05:42
Miks on palavus meie kehale nii kurnav?
Lood
  • 18.04.24, 07:38
Kas märjad riided on külma ilmaga paremad kui mitte midagi?
Lood
  • 24.03.25, 22:24
Miks me ei mäleta oma varajast lapsepõlve?
Imikud suudavad kodeerida ehk töödelda ja salvestada konkreetseid mälestusi, näitab uus Yale’i ülikoolis tehtud uuring. See tulemus viitab sellele, et nn „infantiilne amneesia“ ehk fakt, et me ei mäleta oma esimestest elukuudest ja paarist aastast midagi, võib olla mälestuste meenutamise probleem - mitte pole asi selles, et meil neid mälestusi salvestunud ei ole.

Tehnoloogia

Ajalugu

Loomariik

Taimed

Füüsika

Sinu keha

Suured teadlased

Tagasi Imeline Teadus esilehele