Selle, kui kergelt või raskelt koor muna küljest lahti tuleb, määravad kolm põhilist tegurit. Esiteks on tähtis muna vanus, kuna värsketes munades on munakoore siseküljel olev kelme tihedasti vastu koort ja seetõttu on värskeid mune raskem koorida kui näiteks nädalavanuseid mune.
Teiseks on muna raske koorida siis, kui see pannakse keeva vee asemel keema külma vette, mis seejärel keema aetakse. Sellisel juhul on munavalges sisalduvatel valkudel kauem aega hüübida ning need kleepuvad kõvemini koore siseküljele.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Olen kuulnud, et mõne kanamuna seest on leitud teine muna koos koore ja kõige muu juurdekuuluvaga. Kas see on võimalik, ja kui jah, siis kuidas?
Milline on munakoore kaltsiumisisaldus? Kas see on kõikide erinevate liikide munade puhul ühesugune?
Suured munad on väikestega võrreldes üldjuhul paksema koorega ja sisaldavad ka rohkem kaltsiumit.
Kui katalaan Maria Branyas mullu augustis 117 aasta ja 168 päeva vanusena suri, oli ta ametlikult maailma vanim elav inimene. Selleks et mõista, kuidas Maria nii palju sünnipäevi tähistada suutis, viis Hispaania Josep Carrerase leukeemiauuringute instituudi teadlaste juhitud meeskond läbi põhjaliku uuringu. Luubi alla võeti naise geenid, valgud, mikrobioom ja ainevahetus.