Prantsuse instituut (French Institute) tunnustas Eesti maaülikooli doktoranti Sharib Khani puidutööstuse jääkide väärindamise teemalise uurimuse eest Põhjamaade auhinnaga (Nordic Award). Sharib Khan uurib biotehnoloogia õpingute raames, kuidas toota puidutööstuse jääkidest ligniini ning mismoodi seda elektrokeemiliselt väärindada. Maaülikool kirjutab oma teadusuudises, et nii ei visata või põletata seni väheväärtuslikuks peetud jääke ära, vaid sünteesitavatest ainetest saab toota põnevaid materjale ja kemikaale, nagu ehituses kasutatavad vahud, vaigud ja komposiitmaterjalid, ning valmistada saab ka 3D- printimisel kasutatavat filamenti ehk kiudu.
Sharib Khani juhendaja, maaülikooli biomajandustehnoloogiate professori Timo Kikase sõnul on Khani uurimisteema maailmas ainulaadne. „Uuritud on küll ioonseid vedelikke kui lahusteid puitmassist tselluloosi ja ligniini eraldamiseks, samuti ligniini väärindamist biokemikaalideks,“ selgitas ta. „Siiani pole aga veel keegi tegelenud spetsiaalselt disainitud ioonsete vedelike kasutamisega ligniini eraldamiseks, kus ka väärindamine toimub ioonse vedeliku keskkonnas.“ Uuel meetodil saab toota biokemikaale palju väiksema arvu protsessisammudega, hoides kokku energiat ja lihtsustades protsesse.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Puidujääkidest saab tööstusele kahte kõrgeväärtuslikku toodet.
Saepuru on üks suurema mahuga jääkmaterjale, mis jääb Eestis toimuval tootmisel üle. Mida sellega peale hakata? TalTechi hargettevõte ÄIO asutajad Nemailla Bonturi ja Petri-Jaan Lahtvee leidsid sellele küsimusele vastuse ning leiutasid saepurust valmistatud toiduaine.
Kui katalaan Maria Branyas mullu augustis 117 aasta ja 168 päeva vanusena suri, oli ta ametlikult maailma vanim elav inimene. Selleks et mõista, kuidas Maria nii palju sünnipäevi tähistada suutis, viis Hispaania Josep Carrerase leukeemiauuringute instituudi teadlaste juhitud meeskond läbi põhjaliku uuringu. Luubi alla võeti naise geenid, valgud, mikrobioom ja ainevahetus.