Isegi siis, kui kala on täiesti värske, on sellel äratuntav lõhn. Miks see nii on ning miks ei lõhna samamoodi näiteks sealiha või kanafilee?
Igat tüüpi riknenud liha sisaldab kadaveriini ja putrestsiini. Need halvasti lõhnavad ühendid tekivad, kui bakterid lagundavad valke ja aminohappeid, millest lihased koosnevad. Kala, koorikloomade, molluskite ja teiste mereandide lõhnale lisavad nüansse aga veel mõned ained.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Kõikvõimalikud imelised mereelanikud ujuvad igal ööl vetesügavustest üles, võtmaks osa hiigelpidusöögist. Menüüs on peamiselt plankton, ent mõni piduline eelistab nahka pista hoopis teisi külalisi.
Norra ranniku lähedal sõid röövkalad atlandi tursad mõne tunniga üle 10 miljoni parvlenud moiva, on välja selgitanud USA ja Norra teadlased. Nad ütlevad, et tegu on väidetavalt suurima üksiku röövtoitumise episoodiga, mis loodusteadlased eales registreerinud.
Kuni kaks kolmandikku maakera kalaliikidest suhtleb üksteisega helide abil. Teadlastel on uue uuringu tulemusena olemas ka päris hea ettekujutus sellest, millest vetevalla elanikud omavahel räägivad.
Vaikne idülliline aed on maailm, mis on täis jubedaid saladusi. Igal suvel käib seal armutu võitlus ellujäämise nimel.